Datorer och distributörer

I de flesta branscher har Apples datorer på senare år blivit den föredragna modellen. I min bok är detta dock ett resultat av marknadsföring och design. Datorn har blivit en lyxprodukt i högre grad än ett arbetsverktyg. Jobbar du med tung data av något slag kommer en PC (personal computer) att vara rätt väg att gå. Det är billigare, lättare att uppdatera med hårdvara som kommer att göra livslängden på din dator bättre samt även bättre skyddade från attacker och virus vilket många inte tror är sanningen. Sedan är det i relation till Apples datorer också billigare som ett resultat av att det finns flera märken som konkurrerar på ett helt annat sätt. Vill du ha en Apple dator finns det bara från Apple, vill du ha en PC finns det fullt av leverantörer. Detsamma gäller komponenterna i själva datorn. På PC sidan finns flera aktörer som konkurrerar vilket såklart påverkar prisbilden. Nedan tänkte jag gå igenom några av de klassiska PC tillverkarna. IT-distributör.

 

IBM

International Business Machines Corporation eller IBM som de heter i folkmun är ett klassiskt dator företag som grundades redan 1911 i USA. På den tiden sysslade det såklart inte med datorer utan detta kom senare. IBM var det företag som tog fram den första persondatorn, alltså PC:n. Och mycket av det som IBM gjorde ligger till grund för dagens PC. Redan 1981, för snart 40 år sedan, kom den första riktiga persondatorn vid namn IBM PC 5150. På senare år har tillverkningen av datorer minskat för dem och nu är IBM distributör av mjukvara snarare än hårdvara.

IBM

Toshiba

Japanska Toshiba har genom åren gjort sig kända för en rad framstående tekniska landviningar. Bland annat samarbetade de med Sony och ovan nämnda IBM i att ta fram processorn till Playstation 3 och de jobbade med Microsoft för att utveckla HD-DVD konceptet innan detta slogs ut av BlueRay. Idag är Toshiba distributör av allt från datorer och komponenter till tv-apparater och mobiltelefoner. De är såklart också kända för att vara Toshiba Global Commerce Solutions distributör eller TGCS som det också kallas.

 

Lenovo

Kinesiska Lenovo är kanske inte det mest klassiska av företag på datormarknaden med idag räknas Lenovo som den största PC tillverkaren i världen. Gå in på vilken teknik affär som helst och du märker att de alla är en Lenovo distributör med stor variation av tekniska produkter från detta märket. På PC fronten är de framförallt kända för sina ThinkPads och IdeaPads.